Esportowe podsumowanie sierpnia 2017

Czy esport zagości na Olimpiadzie? Co wspólnego ma pomocnik Barcelony z G2 Esports? Ten miesiąc obfitował w nowe, zaskakujące nieraz kolaboracje między światem gier a globalnymi markami. Co miesiąc prezentujemy najciekawsze z nich.

league-of-legends-world-championship.jpg

Esport na Igrzyskach Olimpijskich w Paryżu?

Rosnąca popularność esportu od lat jest impulsem do debaty na temat tego czy sport elektroniczny to sport i czy profesjonalni gracze mogą konkurować ze sobą na arenach zarezerwowanych do tej pory dla tradycyjnych rozgrywek. Ważny głos w tej dyskusji zabrał w sierpniu Tony Estanguet, współprzewodniczący francuskiego komitetu organizacyjnego odpowiedzialnego za Letnie Igrzyska Olimpijskie 2024, które odbędą się w Paryżu. W rozmowie z  Associated Press Estanguet wyraził chęć prowadzenia dialogu ze środowiskiem esportowym i zrozumienie dla wagi tej dyscypliny. Głos w tej sprawie zabrał również Thomas Bach - przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego - jego zdaniem najpopularniejsze tytuły czyli CS:GO i L.o.L. są zbyt brutalne i nie reprezentują pokojowego ducha sportu, natomiast gry bardziej “przyjazne” - głównie sportowe, będą chętnie widziane. Głosy przedstawicieli komitetu organizacyjnego zostały odebrane przez środowisko esportowe jako ważny krok w postępującym procesie demarginalizacji esportu przez organizacje sportowe.

Źródło: https://www.apnews.com/ca6640ffde80403ea17f339247192324

Nielsen zaczyna badać esport

W sierpniu wystartował Nielsen Esports, najnowsze narzędzie lidera badań marketingowych, które jest odpowiedzią na rosnące zainteresowanie niezawodnym i niezależnym pomiarem wartości w esporcie. Nielsen Esports skupi się na głównie na badaniu rynku sportu elektronicznego, w tym między innymi zbieraniu danych na temat widzów, marek, transmisji oraz platform mediowych. W ramach nowej platformy, Nielsen uruchomił także Esports24 - narzędzie umożliwiające śledzenie i analizę ekspozycji marki w turniejach esportowych na całym świecie. Firma powołała także radę doradczą ds. esportu, której zadaniem będzie dostarczenie wiedzy umożliwiającej kształtowanie przyszłych pomiarów i wyceny widowni esports. Członkami rady zostali przedstawiciele takich podmiotów jak: ESL, ESPN, Facebook, FIFA, NBA, Sony PlayStation, Turner, Twitch, Twitter, Unilever czy Google i YouTube.

Źródło: http://www.nielsen.com/us/en/press-room/2017/nielsen-launches-new-esports-business-to-help-define-and-quantify-competitive-gaming.html

Formuła 1 startuje z Formuła 1® Esports Series

formula champion.jpg
We wrześniu 2017 wystartują rozgrywki Formuły 1® Esports Series, które wyłonią najlepszego wirtualnego kierowcę Formuły 1. Seria powstała dzięki partnerstwu pomiędzy Formułą 1, Codemasters - wiodącego producenta i wydawcy gier wyścigowych oraz Gfinity, światowego lidera wydarzeń i zawodów esportowych. Zawodnicy będą rywalizować w 3 etapach. 40 najszybszych kierowców zostanie wyłonionych w kwalifikacjach, które odbędą się we wrześniu. Następnie na wydarzeniu Gfinity Arena odbędą półfinały, które wyłonią 20 najszybszych kierowców. Ci natomiast zmierzą się w finałach w trakcie Grand Prix Formuły 1 w Abu Dhabi. Mistrza cyklu esportowego fani poznają w trakcie weekendu kończącego tradycyjne zawody Grand Prix Formuły 1.Tegoroczna edycja Formuły 1® Esports Series jest pierwszą odsłoną corocznego cyklu. Start esportowych rozgrywek to efekt decyzji o długoterminowej inwestycji w sport elektroniczny i gaming, która ma na celu dotarcie do szerszej publiczności, ze szczególnym uwzględnieniem młodszych fanów.

Źródło: https://www.formula1.com/en/latest/headlines/2017/8/f1-launches-the-formula-1--esports-series.html

Mercedes- Benz partnerem ESL

Mercedes-Benz, to kolejny po Audi, gigant motoryzacyjny, który inwestuje w sport elektroniczny. Na mocy podpisanego w sierpniu porozumienia z ESL - międzynarodową ligą sportów elektronicznych, marka stanie się sponsorem turniejów, odbywających się na kilkunastu światowych rynkach. Pierwszym wspieranym przez Mercedesa wydarzeniem będzie ESL One Hamburg 2017 w grze Dota 2, z pulą nagród sięgającą 1 000 000 dolarów.

Źródło:https://www.eslgaming.com/article/mercedes-benz-partnership-esl-kicks-hamburg-3677

Pomocnik FC Barcelona inwestuje w G2 Esports

fot. G2 ESPORTS

André Gomes znalazł się w nowej grupie finansującej G2 Esports - założona przez Carlosa ‘ocelote’a’ Rodrigeza organizacja od 2013 roku zdążyła stać się jedną z najpoważniejszych marek esportowych na świecie. "W tym coraz bardziej cyfrowym świecie widzę ogromny potencjał drzemiący w esporcie. Doświadczenie Rodrigeza wyniesione z kariery gracza i właściciela organizacji imponuje, tak zresztą jak osiągnięcia G2, które przekonują do inwestycji" – ogłosił Gomes w oficjalnym oświadczeniu.

Źródło: http://www.polsatsport.pl/wiadomosc/2017-08-24/g2-esports-pozyskalo-nowych-inwestorow-strategicznych-w-gronie-tym-znalazl-sie-andr-gomes/

Marki, które poczyniły inwestycje w esport w tym miesiącu

BMW zostaje oficjalnym sponsorem finałów EU LCS Summer Split w Paryżu, akcja tagowana jest haszem #LaneToParis.
Źródło: https://www.riftherald.com/2017/8/30/16227808/bmw-sponsor-eu-lcs-lol-finals

T-Mobile nawiązało współpracę z Cloud 9 - organizacją esportową o globalnym zasięgu, wywodzącą się z Kalifornii. Operator ma zapewniać bezprzewodową sieć 4G LTE oraz łączność telefoniczną.
Źródło: http://esports-marketing-blog.com/cloud9-t-mobile-partner/#.WbAF1lKB29Z

ELEAGUE - profesjonalna liga esportowa zasilana przez Turnera oraz IMG, ogłosiła wielopostaciowe partnerstwo z GEICO, w celu zapewnienia amatorskim graczom serii esportowych wydarzeń, które ukażą się pod marką GEICO ELEAGUE Amateur Series. Liga ma promować młode talenty.
Źródło: http://esports-marketing-blog.com/eleague-partners-geico-launch-geico-eleague-amateur-series/#.WbAPxFKB29Z

Chipotle - sieć restauracji z meksykańskim jedzeniem, wspólnie z OpTic Gaming organizuje konkurs, w którym fani esportu mogą wygrać ekskluzywną wycieczkę do OpTic Scuf House - ośrodka treningowego drużyny, gdzie poznają swoich ulubionych zawodników i kulisy profesjonalnego treningu esportowego.
Źródło: http://esports-marketing-blog.com/optic-gaming-teams-chipotle-mexican-grill-fan-campaign/#.WbAQD1KB29Y

Kolejne podsumowanie już na początku października.

Relacja z PGA + mikrowywiady

W dniach 6-8 października odbyły się targi Poznań Game Arena, zrzeszające niemal całą polską branżę gamingową. Prawdziwe święto nie tylko dla fanów gamingu i esportu, lecz także dla marketerów, którzy podczas PGA mają okazję spotkać się i powymieniać doświadczeniami. Porozmawialiśmy z kilkoma z nich, i zapytaliśmy w jaki sposób ich marki przyczyniają się do rozwoju polskiego esportu.
Esportowe podsumowanie września 2017

Świat biegnie, esport pędzi! Badania i raporty pokazują, że dobrze wie dokąd zmierza. Nad losami graczy pochylił się już Parlament Europejski, a fenomen esportu zadziwił parlamentarzystów ponoć bardziej od Brexitu. Co dalej: Coca-Cola w FIFA18, stylowi zawodnicy, finał Mistrzostw Polski ESL i więcej. Zapraszamy na esportowe podsumowanie września:
Kamienie milowe esportu

Są takie wydarzenia w historii, które wpływają na kształt przyszłości. Pomysł by przenieść na ekran obraz kosmicznych rakiet, które będą do siebie strzelać, dziś może wydawać się oczywisty, ale z całą pewnością nie było tak 55 lat temu kiedy to Steve Russel wraz z kilkoma kolegami stworzył Spacewar! - prapradziadka współczesnych gier. Przedstawiamy zdarzenia i ludzi, którzy sprawili, że gaming i esport stały się w ciągu półwiecza najbardziej ekscytującą rozrywką dla milionów ludzi dookoła globu.
Esport, czyli co? (Część 2) - przegląd drużyn

Polska scena esportowa profesjonalizuje się w błyskawicznym tempie: sukcesy na międzynarodowych zawodach, akademie młodzieżowe, budowanie kategorii - to jedynie część działań prowadzonych przez najlepsze drużyny. W jaki, efektywny sposób marki mogą włączyć się w sponsoring i rozpocząć budowanie więzi z gamerami? Wymieniając topowe polskie teamy pokażemy ja wygląda ich trening oraz współpraca z największymi.

Marki w esporcie - case-studies

Potencjał reklamowy esportu dostrzegły już niemal wszystkie branże. Czy jednak potrafią z niego korzystać w efektywny sposób?