Esportowe podsumowanie października 2017

Październik - działo się. Podsumowujemy: największe gamingowe targi w Polsce, rekordowe inwestycje zagranicznych drużyn, sytuację fińskich esportowców, których do wojska biorą; turniej gry strategicznej w dolnośląskim zamku. Przeczytaj nasze Esportowe podsumowanie października 2017 i bądź na bieżąco w esportowym świecie.

Dwa główne gamingowe eventy w Polsce już za nami

Między 6 a 8 października odbyła się największa impreza gamingowa w Polsce - Poznań Games Arena. Tegoroczna edycja była rekordowa, targi odwiedziło ponad 72 000 osób. Setki wystawców, Game Industry Conference, premiera nowego Xboxa,  ponad 120 firm w strefie Indie Games Arena i 137 produkcji od polskich studiów gier. Dokładną relację z PGA wraz z unikatowymi wywiadami, które przeprowadziliśmy m.in. z ASUS i Logitech G, można przeczytać na naszej stronie.
Tydzień później targi T-Mobile Warsaw Games Week, które również odwiedziła rekordowa ilość osób - blisko 34 000. Wydarzenie uświetnili znani youtuberzy i premiery gier na Play Station Pro. Październik jest z pewnością najbardziej wyczekiwanym miesiącem dla wszystkich fanów gamingu w Polsce.

Zwycięstwo drużyny PRIDE w PUcharze Polski Cybersport rozgrywanym w trakcie PGA.

Cosplayerzy królowali na WGW.

Cloud9 otrzymało od inwestorów 25 milionów dolarów

Zawrotna kwota została zebrana od września w ramach wstępnego finansowania “Serii A”. Wśród inwestorów m.in. WWE - amerykański wrestling i Beverly Hills Sports Council.
Cloud9 to amerykańska drużyna i organizacja espotowa założona w 2012 roku w Kalifornii.

źródło: http://www.espn.com/esports/story/_/id/21125519/esports-cloud9-receives-25-million-series-funding-wwe-hunter-pence-others

Fińskie wojsko ułatwi karierę esportowcom

W Finlandii panuje obowiązkowa służba wojskowa, trwająca minimum 6 miesięcy. Dla wchodzącego w dorosłość zawodnika esportowego, tak długa przerwa w grze może oznaczać znaczne spowolnienie kariery i regress umiejętności. Fińska federacja esportowa SEUL Ry i tamtejsze wojsko zgodziły się by zawodników esportowych traktować jako atletów. Oznacza to wzmożone treningi fizyczne, ale także więcej wolnego czasu na praktykę w grze.

źródło:           https://www.reddit.com/r/GlobalOffensive/comments/74mt44/finnish_military_now_officially_accepts_esports/

Kim są fani esportu? Nielsen Esports publikuje raport

Nielsen publikuje raport “The Esports Playbook: maximizing your investment through understanding the fans.” zgłębiający insight fanów esportu. Badania zostały przeprowadzone w czterech krajach: USA, UK, Niemczech i Francji. Wyniki uzyskano na podstawie ankiet. Raport weryfikuje powszechne i jak się okazuje, nieraz błędne teorie dotyczące fanów esportu. Szczegółowo o raporcie Nielsen pisaliśmy tu:

CEO Logitech jest pewny esportu

“Esport nie jest nawet bliski swojego szczytu” - powiedział CEO Logitech - Bracken Darrell w trakcie wywiadu przeprowadzonego z Mad Money. “Jedyną drogą do przegrania w esporcie jest nie znaleźć się w tym biznesie” - dodał.Cały wywiad do obejrzenia tu:

Rozgrywki w Europa Universalis IV na Dolnym Śląsku

W Zamku Czocha - XIII wiecznej fortyfikacji na Dolnym Śląsku, czterdziestu graczy z całego świata mierzy się w grę strategiczną Europa Universalis IV. Podczas czterech dni zmagań uczestnicy podzieleni na frakcje rywalizują ze sobą nie tylko przed komputerem. W zamkowych kuluarach mogą nawiązywać sojusze lub przekazywać tajne informacje przy pomocy mnichów. Organizator: Dziobak Larp Studios zapewnia także nocleg, wyżywienie oraz imprezy tematyczne. Koszt zabawy to 799 euro.

źródło: http://polygamia.pl/jak-grac-w-europa-universalis-iv-to-tylko-w-prawdziwym-zamku-z-39-innymi-graczami/

Rozgrywki w Europa Universalis IV na Dolnym Śląsku

Szybki przegląd mody esportowej od 2005 roku do teraz

Jeszcze na początku lat 2000’ stroje esportowców składały się ze zwykłej bawełnianej koszulki i bluzy zwieńczonej nadrukiem. Oczywiście zarówno moda, używane materiały jak i budżety znacząco zmieniły się od tamtych czasów. Dzisiaj zawodnicy występują w koszulkach syntetycznych z logosami sponsorów, a nawet stają się twarzami linii odzieżowych poszczególnych marek. Kroje czerpane są z kolarstwa, piłki nożnej czy fitnessu. Więcej o modzie w esporcie tu:

Organizacja esportowa FNATIC nawiązuje współpracę z Deezerem

Deezer jeden z największych, muzycznych serwisów streamingowych ogłosił nawiązanie współpracy z drużyną FNATIC utrzymującej teamy aż w ośmiu grach m.in.: CS:GO, LoL, Dota 2 czy Rocket League. Muzyka będzie towarzyszyć streamom video transmitowanym przez drużyny, a fani poszczególnych zawodników będą mogli śledzić ich muzyczne profile za pomocą aplikacji Deezer.

źródło: https://www.fnatic.com/articles/deezer-joins-as-exclusive-music-streaming-partner

Adidas żąda zmiany loga ELEAGUE

Poszło o znak towarowy - trzy paski w logo ELEAGUE, które mają przypominać sławne trzy pasy niemieckiego producenta odzieży. Marka Adidas będąca aktywnym uczestnikiem sceny esportowej, której logotypy występują dodatkowo w grach takich jak FIFA czy NBA 2K, argumentuje, że ze względu na podobieństwo może dojść do pomieszania. ELEAGUE ma 40 dni aby odnieść się do sprawy. Na razie sprawa rozstrzyga się poza sądem.

źródło: https://esportsobserver.com/eleague-trademark-challenged-adidas-3-stripes/
Widać podobieństwo?

Do grona sponsorów Tempo Storm dołącza Red Bull

Tempo Storm to kolejna organizacja esportowa, którą wesprze Red Bull. Współpraca oprócz wymiaru finansowego opierać się będzie na wsparciu kreatywnym oraz infrastrukturalnym ze strony Red Bulla. Wcześniej marka sponsorowała takie teamy jak Clodu9 czy Team SoloMid. Ponadto Red Bull prowadzi własną drużynę w League of Legends.

źródło: https://esportsobserver.com/tempo-storm-lands-sponsorship-energy-drink-brand-red-bull/

Nowojorscy “Jankesi” wchodzą w biznes esportowy

Jedna z najsłynniejszych drużyn baseballowych zainwestowała nieznaną sumę w firmę Vision eSports organizację posiadającą znaczne udziały w ważnych organizacjach esportowych. Zasady współpracy są na razie nieznane.

źródło:   https://www.gamasutra.com/view/news/307962/The_New_York_Yankees_are_getting_into_the_eSports_business.php

(E)sport to... zdrowie?

Inspiracją do napisania tego felietonu były moje obserwacje esportowców. Ich twarze transmitowane na wielkich telebimach, czasem zmęczone i skupione, czasem promieniujące energią i radością. Co kryło się w tych twarzach? Tysiące godzin spędzonych przed komputerem, setki konsultacji i treningów, owocujących zwycięstwem lub porażką. Jeśli wyraz twarzy stanowi odbicie formy, to z tą bywa naprawdę różnie. Warto przyjrzeć się temu co wpływa na zwycięstwo lub porażkę drużyny.