Akademia esportowa PRIDE - case study

Akademie esportowe są, mówiąc językiem sportu, “szkółką” dla młodych zawodników, którzy chcieliby wiązać swoją karierę zawodową z esportem.

Oczywiście akademiom daleko jeszcze do infrastruktur wielkich klubów piłkarskich, po pierwsze wyklucza to skala i finansowanie zjawiska, po drugie wiek zawodników -  w piłkę mogą trenować już kilkulatki, czego nie można powiedzieć o grze w CS:GO. Jeśli jednak chodzi o cele i sposoby kształcenia jakie stawia sobie akademia przypominają one struktury stosowane w sporcie.

Formuła akademii przywędrowała do nas zza oceanu. Obecnie w Ameryce, Europie i Azji wiele liczących się drużyn, a nawet placówek edukacyjnych, włącza w swoją ofertę taką formułę kształcenia. Po pierwsze jest ona atrakcyjna dla młodych ludzi i pozwala w sposób usystematyzowany a zatem i sprawniejszy posiąść umiejętności wymagane w grze; po drugie dla drużyn stanowi inkubator młodych talentów - nadzieję, że w razie gorszej dyspozycji, lub odejścia członka podstawowego składu, będzie on łatwo zastępowalny.

Cele i efekty kształcenia jakie stawiają sobie akademie to ogólnie mówiąc:
Rozwijanie istotnych umiejętności wymaganych do wyczynowej rozgrywki poprzez:
- Budowanie i utrwalanie specjalistycznej wiedzy nt. danej gry.
- Rozwijanie indywidualnych stylów zawodników.
- Trenowanie pamięci mięśniowej i refleksu.
- Rozwijanie umiejętności drużynowych, efektywnej współpracy, sportowego ducha i gry fair play.
- Rozwijanie umiejętności “miękkich” takich jak: przywództwo, perswazja, krytyczne myślenie, podejmowanie decyzji, rozwiązywanie problemów, komunikacji itp.

giphy
Giphy
Jednym z dobrych przykładów realizacji akademii na polskim gruncie jest Akademia PRIDE. Warto przy tym wspomnieć, że podobne działania prowadziły też inne drużyn takie jak Team Kinguin Academy czy Pompa Team.

PRZEBIEG AKADEMII PRIDE

PODMIOT

PRIDE to polska drużyna esportowa założona w 2016 roku przez byłego profesjonalnego komentatora CS:GO Piotra “neqsa” Lipskiego oraz Tomasza Wnukowskiego. Logotyp drużyny - orzeł symbolizuje dumę, niezależność, siłę i waleczność drużyny. PRIDE od początku postawiło sobie jasny cel - bycia chlubą polskiej sceny esportowej. Organizacja realizuje swoje zadania poprzez zatrudnianie profesjonalnych graczy i sztabu szkoleniowego, prowadzenie gaming house i szeroko zakrojone działania marketingowe oraz komunikacyjne. Za drużyną stoją liczne sukcesy m.in.: 1. miejsce Puchar Polski Cybersport, 1. miejsce ROG Masters 2017 Poland, 1. miejsce PLE 2017, i ostatnie zwycięstwa na turniejach rangi Minor.

POTRZEBA

PRIDE jak każda drużyna esportowa potrzebuje młodych talentów, na których w przyszłości będzie mogła opierać swoją grę. Zorganizowanie akademii ma zatem wymiar praktyczny, ale też wizerunkowy - odpowiednio przeprowadzone działania wzmacniają wizerunek PRIDE jako profesjonalnej i dobrze zarządzanej organizacji, ponadto angażują młodą publiczność do partycypacji w rozgrywkach oraz ich śledzenia.

REALIZACJA

We wrześniu 2016 roku PRIDE ogłosiło nabór do swojej esportowej akademii. Informacja pojawiła się w social mediach drużyny oraz na portalach branżowych. Jednocześnie poinformowano, że selekcjonerem akademii będzie Jakub “KubiK” Kubiak - doświadczony zawodnik i komentator gry CS:GO.
Sprzęt dla graczy oraz nagrody ufundował jeden ze sponsorów PRIDE - firma Roccat.
Akademia była przeprowadzana w czterech etapach:
Etap 1 -   516 osób, każdy kto zasubskrybował kanał Kubika i wpłacił skromną darowiznę, stawał się uczestnikiem akademii i beneficjentem unikatowej wiedzy, którą Kubik przedstawiał na swoich filmach szkoleniowych.
Pieniądze - 3000 złotych zostały przeznaczone na fundację Rycerze i Księżniczki zajmującą się ratowaniem zdrowia i życia dzieci.
1 etap trwał od 10 października do 10 maja.

Etap 2 - spośród 516 osób do 2. etapu przeszło 182 graczy - każda osoba, która miała ponadprzeciętne umiejętności indywidualne oraz komunikacyjne.
2 etap trwał od 11 maja do 17 sierpnia.

Etap 3 - do 3 etapu awansowały 84 osoby. Warunkiem awansu była umiejętność prowadzenia drużyny, wydawania komend po stronie CT i aktywna pomoc prowadzącemu. Istotny był też łut szczęścia i dobrej dyspozycji. “Trzeba było zabłysnąć i zagrać po prostu lepiej tego dnia, gdyż każdy z zawodników posiadał już bardzo wysokie umiejętności” - stwierdził Kubik.
3 etap trwał od 23 sierpnia do 12 października.
Jego szczegóły prezentujemy na poniższej infografice.
infografika-akademia.jpg
Kubik został swoistym ambasadorem akademii, intensywnie wspierał ją na swoich kanałach społecznościowych, tworzył treści oraz aktywnie współpracował z młodymi graczami.
23550178_1540397089360801_4315299557521853399_o.jpg
Ostatni etap LANowy odbył się w skyboxie na stadionie Legii Warszawa. 20 najlepszych zawodników zostało podzielonych ze względu na umiejętności i doświadczenie. Turniej trwał dwa dni, co pozwoliło na wyłonienie najlepszej dziesiątki zawodników - dwie drużyny po 5 osób.
Wydarzenie było transmitowane na twitchu przez Kanał NVIDIA. Dodatkowo wydarzenie urozmaicono krótką rozgrywką w FIFĘ oraz panelem dyskusyjnym prowadzonym przez Macieja “Sawika” Sawickiego z udziałem organizacji Electronic Sports League, Fantasy Expo, przedstawicielem Legii Warszawa oraz właścicielem PRIDE - Piotrem Lipskim.

23551292_1540397192694124_8884297859283511486_o.jpg
Relację z finałów Akademii wraz z panelem dyskusyjnym można wciąż obejrzeć na twitchu: https://go.twitch.tv/videos/200365889

Skład PRIDE Academy: Adrian "Zorineq" Kołodziejski,  Grzegorz ''grzes1x" Bianga, Łukasz "splawik" Jahns,  Kamil "PacHi" Pachucki, Hubert "Raves" Muszyński.
Skład PRIDE Talent Academy: Bartłomiej "BGG" Gawlas, Adrian "Sayn" Łączyński, Kamil "SprinT" Gielo, Mikołaj Miki Z Afryki Szemraj, Bartek "ememm" Domagała.
23509221_1540397742694069_7561043493156249609_o.jpg

REZULTATY

Teraz finałowa dziesiątka będzie trenować i rozwijać się pod okiem profesjonalnych trenerów: Kubika oraz Michała Engela. Zawodnicy otrzymują ponadto: możliwość trenowania w gaming house, wsparcie sprzętowe i logistyczne, opiekę ze strony sztabu m.in. psychologa i fizjoterapeutę.
Partycypacja w profesjonalnej organizacji otwiera młodym graczom ścieżkę do profesjonalnej kariery. Poprzez realizację jasnych, wspólnie ustalonych celów, młodzieżówka PRIDE dostaje szansę na monetyzację swojego talentu już w początkach kariery.

Cały projekt został bardzo pozytywnie odebrany przez polskich fanów esportu oraz środowisko. Uczestnictwo w finale akademii wielu reprezentantów firm i organizacji z branży esportowej świadczy o tym, że akademia miała także funkcję integrującą środowisko. Realizacja projektu na Stadionie Legii jest prekursorska i daje dobry przykład współpracy między sportem a esportem. Akademia PRIDE była projektem zobligowanym na przyszłość. Jej rezultaty jak: zbliżanie klienta do marki, oraz sukcesy zawodników akademii, będą z pewnością owocować jeszcze przez długi czas.
Aftermovie

Jak grać żeby wygrać? 9 wskazówek od ekspertów branży esport dla marketerów

Jak wykorzystać esport i gaming w komunikacji? Na to pytanie odpowiadali eksperci zaproszeni na konferencję HowTo: play esports & gaming marketing organizowaną przez IAB, która odbyła się 6 grudnia w Warszawie.
16 milionów graczy przy wigilijnych stołach. Jak do nich trafić? Opowiadają Piotr Bombol i Kamil Górecki

Tak jak kiedyś walne oglądanie TV stanowiło świąteczny rytuał, tak teraz korzystanie ze smartfonów i komputerów stało się nieodłączną częścią świąt. Gra się przed świętami, w święta i po świętach, ale to właśnie ten szczególny okres sprzyja śmielszym decyzjom zakupowym i chęci podzielenia się z bliskimi swoją pasją.
Marki w esporcie - case-studies

Potencjał reklamowy esportu dostrzegły już niemal wszystkie branże. Czy jednak potrafią z niego korzystać w efektywny sposób?
O zarwanych nocach, przyszłości i scenicznym trash talku rozmawiamy z Maciejem "Luzem" Bugajem

Maciej “Luz" Bugaj - w Counter Strike’a gra od 10 lat. Od 2015 roku zawodowo. Jego największe sukcesy drużynowe na scenie to m.in. zwycięstwo w Polskiej Lidze Esportowej, pierwsze miejsce w Pucharze Polski Cybersport, drugie miejsce na Mistrzostwach Polski ESL. Słynie z dużego poczucie humoru i scenicznych trash talków, czym zdobywa serca kibiców.