Finansowe podsumowanie roku 2017 - raport SuperData

Analitycy i eksperci  powtarzają: “Esport będzie się rozwijać, a zyski z roku na rok rosnąć”. Jak pokazują wyniki zebrane przez agencję badawczą SuperData Research - eksperci, cóż… znów mieli rację. Raport "Esports Courtside: Playmakers of 2017” podsumowuje  wyniki finansowe esportowych gigantów. Jednocześnie pokazuje, że na tej scenie jest, i zawsze będzie miejsce dla nowych graczy, o czym świadczy choćby wielki sukces gry “PUBG” i mnogość nowych, zasobnych patronów esportu.

Globalne przychody w esporcie wyniosły w tym roku 1,5 miliarda dolarów.

Szacuje się, że do 2020 roku, wartość ta wzrośnie o 26%, czyli do 1,9 miliarda. Wzrost będzie napędzany liczniejszą widownią - z roku na rok ma przybywać o 12% więcej kibiców; dodatkowym czynnikiem będą inwestycje i przedsięwzięcia firm outsourcingowych i pośredniczących, np. dostawców internetu.
Dotychczasowe, oraz przewidywana zyski z esportu.

Deweloperzy gier Overwatch i League of Legends będą mnożyć swoje przychody m.in. przez sprzedaż reklam i powierzchni w grze, a także pośrednicząc przy organizacji turniejów i promocji drużyn.

W roku 2017 inwestorzy wykazali się dużą pewnością, inwestując w esport 750 milionów dolarów, co stanowi połowę wszystkich przychodów branży.

Aż 85% z 1,5 mld zysku stanowiły inwestycje i kontrakty reklamowe.

Studia produkujące gry - Activision, Blizzard, Riot Games i Valve kontynuowały wspieranie swoich flagowych tytułów esportowych przez umowy z graczami franczyzowymi* oraz zwiększanie stawek turniejowych nagród. Po raz pierwszy wzrosła liczba profesjonalnych organizacji, w esporcie pojawiły się także wysoko cenione marki jak The Krac Group (właściciel New England Patriots) czy Mercedes-Benz.

Pule nagród w turniejach nie zawsze są proporcjonalne do wielkości gry

Pula nagród na turniejach Dota 2 wynosiła w tym roku 37 milionów dolarów, natomiast w przypadku League of Legends było to „jedynie” 11 milionów. Pierwsza z gier ma ponad 12 milionów użytkowników miesięcznie, zaś LoL, będący najpopularniejszym tytułem esportowym, 101 milionów miesięcznych użytkowników. To oznacza, że developerzy Dota 2 przeznaczają na nagrody proporcjonalnie 3 dolary od ilości miesięcznych użytkowników per capita, z kolei LoL ok. 11 centów. Inwestycje wydają się trafione, ponieważ ilość godzin spędzonych na oglądaniu Doty 2 jest tylko 3 razy mniejsza (465 milionów godzin) niż w przypadku LoLa (1, 665 milionów godzin), czyli pomimo dużo mniejszej ilości graczy i kibiców Dota 2, są oni znacznie bardziej zaangażowani.
Inwestycje poczynione przez dystrybutorów Dota 2 zwróciły się w postaci wysokiej oglądalności.

Twitch i YouTube rywalizują o uwagę graczy.
W tym roku 20% badanych oglądało jedynie Twitcha, 11% wyłącznie youtube’a, 67% korzystało z obu platform.

Tegoroczny fenomen: PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG)

To wieloosobowa gra komputerowa z gatunku battle royal – czyli formuły, w której losowo rozstawieni na mapie gracze rywalizują o przetrwanie, aż do momentu, w którym na mapie pozostanie jeden z nich. Gra miała premierę w tym roku a liczy już 13 mln graczy. Co fenomenalne, rozgrywki śledzi aż 200 mln ludzi, czyli 15 razy więcej niż stanowi player base.PUBG nie respektuje reguł sportu, takich jak równość szans – teoretycznie najlepszy zawodnik może zginąć zaraz po wylądowaniu na mapie. Jednocześnie gra, ze względu na dużą ilość graczy jednocześnie (100) jest bardziej otwarta i demokratyczna od np. FIFY, w której gracze rywalizują 1 na 1. PUBG zagościło w tym roku już na kilku esportowych turniejach, gdzie wzbudziło wielkie zainteresowanie.

giphy
Giphy

Zawarte powyżej dane oraz infografiki pochodzą z raportu "Esport Courtside: Playmakers of 2017" sporządzonego przez agencję SuperData. Raport jest dostępny na tej stronie: https://www.superdataresearch.com/market-data/esports-market-report/ Tłumaczenie i redakcja: Esport Go.

*gracz franczyzowy - zwykle najlepszy gracz odnoszącej sukcesy drużyny, z którym organizacja odpowiedzialna za turnieje, podpisuje osobny kontrakt, czyniąc takiego gracza reprezentantem całej dyscypliny np. League of Legends czy NFL.

Zrozumienie fanów esportu jako klucz do trafionych inwestycji - podsumowanie raportu Nielsen Esports

W jaki sposób ludzie stają się fanami esportu? Jak często angażują się w kategorię? Jakie media konsumują i jak postrzegają sport tradycyjny? Jakie jest ich nastawienie względem sponsoringu i udziału marek w esporcie?Na te oraz inne pytania odpowiada najnowszy raport Nielsen Esport “The Esports Playbook: maximizing your investment through understanding the fans” mający dostarczyć podmiotom zainteresowanym głęboki insight konsumencki.
Marki coraz chętniej inwestują w polski esport

Nawet 75% wartości rynku esportowego na świecie stanowią przychody wygenerowane przez kontrakty reklamowe i sponsorskie. W przeliczeniu na konkretne sumy wygląda to tak: w 2016 roku marki zainwestowały w kategorię 661 milionów dolarów. To tylko o 11% mniej niż wydatki przeznaczone przez sponsorów na NBA w sezonie 2014-2015. Czy ta tendencja widoczna jest w polskim esporcie?
ELIGA stawia na regulację rynku i wprowadza Znak Jakości dla turniejów i produktów

Konsorcjum czterech drużyn esportowych, tworzących organizację ELIGA wprowadza Znak Jakości dla turniejów i produktów dedykowanych profesjonalnym graczom. Inicjatywa ma na celu poprawę jakości organizowanych rozgrywek i wyróżnienie sprzętu, który nie tylko z nazwy dedykowany jest dla gamingu.
Jak grać żeby wygrać? 9 wskazówek od ekspertów branży esport dla marketerów

Jak wykorzystać esport i gaming w komunikacji? Na to pytanie odpowiadali eksperci zaproszeni na konferencję HowTo: play esports & gaming marketing organizowaną przez IAB, która odbyła się 6 grudnia w Warszawie.