ELIGA stawia na regulację rynku i wprowadza Znak Jakości dla turniejów i produktów

Published

Konsorcjum czterech drużyn esportowych, tworzących organizację ELIGA wprowadza Znak Jakości dla turniejów i produktów dedykowanych profesjonalnym graczom. Inicjatywa ma na celu poprawę jakości organizowanych rozgrywek i wyróżnienie sprzętu, który nie tylko z nazwy dedykowany jest dla gamingu.

Znak Jakości ELIGA dla turniejów będzie przyznawany przez przedstawicieli drużyn: Team Kinguin, PRIDE, Izako Boars i AGO Gaming, które są założycielami organizacji. To właśnie doświadczenia zawodników z nierównym poziomem wydarzeń esportowych stały się przyczynkiem do utworzenia Znaku Jakości. Ma on być przyznawany imprezom, które mogą stanowić wzór pod kątem jakości zarówno samych zawodów jak i zasad narzucanych przez organizatorów, kompetencji administratorów i sędziów danej platformy. Inicjatywa ma na celu regulację rynku: wyróżnienie najlepszych i dbałość o komfort zawodników, zapewnienie im jak najlepszych warunków. Docelowo, Znak Jakości ma być gwarantem najwyższych standardów w Polsce. Ubiegać się o przyznanie Znaku Jakości mogą wszyscy organizatorzy turniejów. W tym celu wystarczy wypełnić formularz dostępny na stronie eliga.org

Polski esport znajduje się teraz w fazie dynamicznego rozwoju, związanej z rosnącym zainteresowaniem kibiców, inwestorów, marketerów i mediów mainstreamowych. W tym momencie powinniśmy szczególnie zadbać o wprowadzenie wysokich standardów w działaniach, które stanowią podstawę funkcjonowania branży. Jako ELIGA chcemy działać na rzecz rozwoju esportu w Polsce i profesjonalizacji rynku, dlatego wpadliśmy na pomysł Znaku Jakości, który ma spełniać rolę przewodnika dla graczy i właścicieli drużyn.

Jakub Paluch, Prezes LIGI

Na innych zasadach funkcjonować będzie natomiast Znak Jakości ELIGA dla produktów i usług. W tym przypadku organizacja przeprowadzi konkurs , którego celem będzie wyłonienie najlepszych usług, produktów i urządzeń przeznaczonych dla graczy komputerowych. W polu zainteresowań organizacji znajdą się zarówno produkty o wypracowanej renomie, jak i te mało znane, które dzięki swoim ustalonym walorom jakościowym, technologicznym i użytkowym są lub mogą stać się wzorem rozwiązań przeznaczonych dla zawodników sportów elektronicznych (profesjonalistów i amatorów).  Najważniejszymi kryteriami oceny produktu będą: nowoczesność, innowacyjność, niezawodność które bezpośrednio wpływają na poziom technologiczny użyty podczas projektu. Podobnie jak w przypadku turniejów, produkty oceniane będą przez przedstawicieli drużyn, a formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie ELIGI.
ELIGA powstała z inicjatywy drużyn PRIDE Gaming oraz Team Kinguin. Do drużyn założycielskich dołączyły również AGO Gaming i Izako Boars.  Zespoły działają jako konsorcjum, każdy z nich jest równoprawnym właścicielem ELIGI. Organizacja działa w nowym dla obszaru sportów elektronicznych w Polsce modelu biznesowym. Jej głównym celem jest rozwój całego rynku gier komputerowych oraz stworzenie finansowej niezależności dla esportowych drużyn.

Copy as a Plain Text

Attachments

Download All

eliga_logo_RGB_dark.png

image | 324 KB

Related Stories
Esportowe podsumowanie października 2017

ago

Październik - działo się. Podsumowujemy: największe gamingowe targi w Polsce, rekordowe inwestycje zagranicznych drużyn, sytuację fińskich esportowców, których do wojska biorą; turniej gry strategicznej w dolnośląskim zamku. Przeczytaj nasze Esportowe podsumowanie października 2017 i bądź na bieżąco w esportowym świecie.
Relacja z PGA + mikrowywiady

ago

W dniach 6-8 października odbyły się targi Poznań Game Arena, zrzeszające niemal całą polską branżę gamingową. Prawdziwe święto nie tylko dla fanów gamingu i esportu, lecz także dla marketerów, którzy podczas PGA mają okazję spotkać się i powymieniać doświadczeniami. Porozmawialiśmy z kilkoma z nich, i zapytaliśmy w jaki sposób ich marki przyczyniają się do rozwoju polskiego esportu.
Esportowe podsumowanie września 2017

ago

Świat biegnie, esport pędzi! Badania i raporty pokazują, że dobrze wie dokąd zmierza. Nad losami graczy pochylił się już Parlament Europejski, a fenomen esportu zadziwił parlamentarzystów ponoć bardziej od Brexitu. Co dalej: Coca-Cola w FIFA18, stylowi zawodnicy, finał Mistrzostw Polski ESL i więcej. Zapraszamy na esportowe podsumowanie września:
Esportowe podsumowanie sierpnia 2017

ago

Czy esport zagości na Olimpiadzie? Co wspólnego ma pomocnik Barcelony z G2 Esports? Ten miesiąc obfitował w nowe, zaskakujące nieraz kolaboracje między światem gier a globalnymi markami. Co miesiąc prezentujemy najciekawsze z nich.